Produkter som inneholder allergener eller spor av allergener skal merke dette i forbindelse med innholdsfortegnelsen (EU-direktiv 1169/2011). Dette gjelder for både emballerte og uemballerte næringsmidler.
Grenseverdier
Så langt er det bare gluten og sulfitt som har grenseverdier angitt i regelverket.
Merkepliktige allergener
Liste med beskrivelse på matportalen.no
LabTjenester tilbyr følgende tester på allergener
ELISA - teknikken bruker antistoffer for å detektere og kvantifisere proteinet.
Allergener | Rapporteringsgrense | Allergener | Rapporteringsgrense |
---|---|---|---|
Gluten | 5 mg/kg | Sennep | 2 mg/kg |
Kasein | 0,2 mg/kg | Skalldyr | 0,02 mg/kg |
B-lactoglobulin | 10 µg/kg | Mandel | 2,5 mg/kg |
Eggehvite | 0,4 mg/kg | Peanøtt | 1 mg/kg |
Soya | 10 mg/kg | Hasselnøtt | 2,5 mg/kg |
PCR-teknikken krever DNA-ekstraksjon fra prøven og er veldig sensitiv. Den kan gi både kvalitative og kvantitative resultater.
Allergener | ||||
---|---|---|---|---|
Hvete | Peanøtt | Sesam | Cashew | Skalldyr |
Soya | Hasselnøtt | Lupin | Macademia | Fisk |
Sennep | Valnøtt | Bløtdyr | Pecan | |
Selleri | Paranøtt | Mandel | Pistasj |
Merk
Vi tilbyr også analyser av svoveldioksid/sulfitt med rapporteringsgrense på 10 mg/kg og laktose med rapporteringsgrense på 60 mg/kg. I forbindelse med analyse av allergener er det veldig viktig at produsent informerer oss om forventet innhold av allergenet, da mange av analysene er tilrettelagt for kun å påvise spor eller veldig lave nivåer. Vi sender også ut svabere til kunder, for bruk ved miljøprøver.